V lete to nie je iba o zbere úrody – čo robiť, aby vaša záhrada prekvitala aj počas najväčších horúčav?

Hoci sa leto môže zdať ako hluché obdobie, počas ktorého nemusíte robiť nič iné, len zavlažovať a kosiť, ale nájdu sa aj iné činnosti. Podstatným je hlavne udržať záhradu v čo najlepšom stave, aby bola pripravená na jeseň a zimný odpočinok. Na čo by ste nemali zabúdať?

V lete to nie je iba o zbere úrody - čo robiť, aby vaša záhrada prekvitala aj počas najväčších horúčav?
(zdroj: unsplash.com)

Polievať a zberať – letná rutina

Áno, polievanie je naozaj kľúčové. Záhrada si počas horúcich dní pýta naozaj veľa vody, občas aj dvakrát do dňa. Pripravte si na polievanie dostatok času a na zahodenie nie je ani mať zberný sud na dažďovú vodu. Pozornosť treba venovať predovšetkým rastlinám, citlivým na sucho – v horúcich obdobiach vám nemusia pri slabej zálievke prežiť ani dva dni.

V letných mesiacoch dozrieva veľa druhov ovocia aj zeleniny naraz. Aj keď nie ste možno schopní spotrebovať také kvantá plodov hneď, nie je dobré nechávať ich na strome alebo kríku po dozretí príliš dlho. Radšej ich uschovajte v pivnici alebo zavarte. Obzvlášť dajte pozor na plody popadané na zemi, aby nezačali hniť a plesnivieť.

Niektoré stromy a rastliny však nemusia zvládnuť ťarchu plodov. Je potrebné ich pravidelne vyväzovať, upevňovať konáre a priebežne oberať plody.

Dá sa aj sadiť

Ťažko skúšanou súčasťou záhrady je v letných mesiacoch trávnik. Je potrebné ho pravidelne zalievať (ráno alebo večer, nie počas priameho slnka) – výborným riešením na väčšie plochy sú samozavlažovacie systémy.

Pri kosení je dôležité neskosiť trávnik úplne na krátko – bude totiž náchylný na vysychanie. K ideálnej dĺžke vám dopomôže tá najlepšia aku kosačka. Aj pravidelné odstraňovanie buriny a hnojenie dopomôže k tomu, aby váš trávnik prežil náročné slnečné dni.

Po dozretí letných plodov je už vhodné začať vysádzať aj jesenné plody – repu, hrach, brokolicu, jesenné cibuľoviny alebo reďkovku. Ak bývate v teplejšej oblasti, môžete sadiť aj cibuľu alebo petržlen.

Terasa by nemala byť rozpálená

K záhrade určite patrí aj terasa, na ktorej si užívate letné grilovačky alebo jednoducho relax. Ak je vonkajšia teplota príliš vysoká, existuje niekoľko spôsob, ako sa schladiť aj v exteriéri. Jedným z nich je napríklad výsuvná markíza či zástena. Riešenie môže byť, samozrejme, aj prenosné – dáždniky či slnečníky.

Ďalším riešením môžu byť aj rastliny. Výsadba nielen efektívne maskuje priestor, ale aj ochladzuje. Ideálne je nechať obrásť pergolu alebo altánok, musíte však počítať s tým, že to bude trvať dlhšie, než kúpiť markízu.

No a na záver sa už pri pobyte na terase a ochladenie hodí len studený letný drink. Pozrite si naše tipy na najlepšie miešané nápoje a dajte si taký, ktorý bude najviac vyhovovať vašim chuťovým preferenciám.

Zdroj: https://www.nakupnaporadna.sk/